Wednesday, May 18, 2011

Lahe Vahe-Eesti: Soomaa - Cool!


"Vahe-Eesti lõunapoolne osa - Soomaa - on võrdlemisi hõredalt ja suhtleliselt hilja asustatud. Siin on veel säilinud palju Eesti ürgsest taimkattest. Kõnelemata suurtest rabadest, mis aastatuhandete jooksul on küll omandanud teisi piirjooni, kuid vaevalt muutunud oma iseloomus, on ka metsad kohati tõelised ürgmetsad." Nii krijutas Teodor Lippmaa, 1935.aastal.


1957.a loodi puiniidu kaitseala Halliste jõe ääres; 1981.a moodustati Eestis 30 sookaitseala, millest neli kuuluvad praeguse Soomaa rahvuspargi piiridesse. Taasiseseisvuseajal loodi uusi ja taastati ellu vanu.looduskaitse organisatsioone. Hans Trass pani käiku ala endise nime "Soomaa". Praegune 371. ruutlilomeetrine  kaitseala määrati seaduse kaudu rahvuspargiks 1993.a.

Soomaa (Land of Bogs) is a national park consisting of  “a vast complex of raised bogs, wet alluvial forests with fens, transition mires and unregulated rivers with flood-plain and wooded meadows.” Aivar Ruukel.  

Soomaa is also a leading destination for wildlife and nature enthusiasts - it has become an ecotourism hotspot: a CORINE biotope area, endorsed by Pan Parks of Europe and currently under review by the UNESCO World Heritage Committee. 

The Travel Word has some great stories:

Wilderness Experience in Estonia

Do you love roughing it in the great outdoors and seek adventure? Would you like to improve your Estonian, make new friends and learn about wildlife and park preservation? Here's a unique opportunity presented by the Toronto Estonian Supplementary Schools:
Become a water guide with Soomaa National Park this summer!
Photo: Aivar Ruukel

v  Lead canoe tours through the pristine river network and navigate the wetlands
v  Learn about the diversity of wildlife in Kuresoo Bog and gain an understanding of this unique    ecosystem.
v  Participate in the floodplain meadow and bog preservation: help clear and mark trails; preserve native species of grasses using traditional methods of cutting (by hand) and assist park leaders.
v  Accommodation, meals and training provided.
v  Suitable for ages 17+ 
v   Vaccinations for Lyme Disease are recommended
v  2 - 3 week volunteer opportunities start July 7!

Would you like more information? Please contact Aivar Ruukel: aivar@soomaa.com. We can also arrange a group Skype conference call, please email speakesto@gmail.com

Sunday, May 15, 2011

Ell/Nikki from Azerbaijan - Eurovision 2011 winners!

Eldar Gasimov and Nigar Jamal, known as Ell/Nikki, won the Eurovision Song Contest with their duet 'Running Scared'. Raphael Gualazzi placed second with 'Madness of Love',  the first appearance for Italy since 1997.  Eric Saade was third with "Popular", Sweden's best result in the contest since 1999.

There is a strong Swedish presence surrounding Eldar and Nigar. "Running Scared" was written by Stefan Örn, Sandra Bjurman and Iain Farguhanson, who also authored the Azerbaijan entry "Drip Drop" (performed by Safura in Eurovision 2010). Safura eventually placed fifth.  Shirley's Angelstheir backup singers, competed in the Swedish Song Contest Melodifestivalen, which was won by Eric Saade.

In the traditional winner's press conference after the competition, they were asked about how their song could help solve problems in Europe: "We want to bring Europe together with our song", said Eldar. Nigar said, "A few months ago I was a housewife but now I am the winner of the Eurovision Song Contest. It is my biggest dream". Nigar Camal (30), lives in North London with her husand and two children while Eldar Gasımov (21) lives in Azerbaijan.

Ell/Nikki arrived in Tallinn in early May as part of their promo tour, which also included stops in St. Petersburg and San Marino. They met with Kroonika correspondent Meelis Kapstas; here is the interview, in which Nigar commented that she didn't see any Estonians in London. The explanation provided by the Latvians and Lithuanians: they must be doing very well in their homeland!

The visit in Estonia was brief but they did have time to appear on Estonian Television's morning show, Terevisioon:

Thursday, May 12, 2011

Kas ajalugu kordub?

Teisipäeva hilisõhtul selgusid Düsseldorfis, Saksamaal esimesed kümme riiki, kes pääsesid laupäeval toimuvasse Eurovisiooni finaali. Kokku osalesid I poolfinaalis 19 riigi esindajad. Finaali pääsesid Ungari, Aserbaidzaan, Serbia, Leedu, Kreeka, Šveitsi, Soome, Venemaa ja Island, Gruusia. Lõppvõistluselt peavad eemale jääma Poola, Norra, Albaania, Armeenia, Türgi, Malta, San Marino, Horvaatia ja Portugal.


Poolfinaalidest edasipääsejad pakuvad finaalis konkurentsi sinna automaatselt saanud Saksamaa, Hispaania, Itaalia, Prantsusmaa ja Suurbritannia lauludele. Edasipääsejate väljaselgitamiseks said oma hääle anda vaid I poolfinaalis osalenud riikide ning lisaks Suurbritannia ja Hispaania televaatajad ja ekspertidest koosnevad žüriid - igas riigis loeti žürii ja rahva punktid kokku 50/50 põhimõttel.

Eesti televaatajad saavad täna ka oma lemmikule hääle anda, sest II poolfinnalis esineb Getter Jaani. Eestile on fännide ennustuste paikapidavus positiivne, kuna nad on edasipääsu ja head tulemust ennustanud ka Eesti esindaja Getter Jaani esituses kõlavale "Rockefeller Streetile", mida kuuleb neljapäeval toimuvas II poolfinaalis 15ndana.

Nii poolfinaalide kui finaali õhtujuhid on saatejuht, muusik ja koomik Stefan Raab, uudisteankur Judith Rakers ja näitleja Anke Engelke. ETV otseülekandeid poolfinaalidest ja finaalist kommenteerib traditsiooniliselt Marko Reikop, II poolfinaali ja finaali ajal toimub otseülekanne ka Raadio2-s, kus saatejuhtideks on Mart Juur ja Andrus Kivirähk. Hääletamisvõimalus on nimelt neil riikidel, mille esindajad saates osalevad. Ülekannet kommenteerib Marko Reikop.

12. mail möödub 10 aastat Eesti võidust Eurovisioni lauluvõistlusel Taani pealinnas Kopenhaagenis. Kas mäletate?


Eestlaste "Everybody" oli üks ootamatumaid võite Eurovisionil, kuna hääletustabelites ega kihlveokontorites sellele edu ei ennustatud. Ometi oli Ivar Musta ja Maian-Anna Kärmase loodud võidulaul mitmel põhjusel silmapaistev: üks lauljatest, Dave Benton, oli vanim esikoha saanud osaleja (oli esituse ajal 49aastane).

Samuti oli see esimene Eurovisioni võidulaul, mida esitas tumedanahaline laulja, ning Eesti oli esimene endistest Nõukogude Liidu liiduvabariikidest, mis võitis Eurovisioni lauluvõistluse.

Üheksa riiki andis Eestile 2001. aasta lauluvõistlusel maksimumi ehk siis 12 punkti. "Everybody" kogus poolehoidjaid Hollandis, Prantsusmaal, Türgis, Suurbritannias, Maltal, Kreekas, Lätis, Leedus ja Sloveenias. Sellest hoolimata jäi laulu menu tagasihoidlikuks: lugu figureeris vaid ühe nädala Saksamaa singlimüügi tabelis TOP 100, mõnevõrra kauem aga Rootsi raadiote edetabelites.

Eesti Rahvushääling kirjutab: "Getter annab tõepoolest endast parima, kuid kogu laulu juures on midagi veidi kalkuleeritut ja kunstlikku ning kui Euroopa jätkab hääletamist selliste laulude poolt nagu Šveitsi ja Soome omad, siis on see Eesti jaoks halb uudis. Teiselt poolt, "Rockefeller Streetil" on tempo ja temperament, mis puudub enamikus teise poolfinaali üldiselt keskmise tempoga lauludes."

Kui Eesti pääseb täna finaali, siis on see teine kord pärast poolfinaalide rakendamist 2004. aastal. Eelmisel korral õnnestus Eestil edasi pääseda 2009. aastal, kui Urban Symphony "Rändajad" saavutas finaalis kuuenda koha.
Okas kurku ja kivi kotti!

Eura Visioon

Friday, May 6, 2011

Riigitelevisiooni (ETV) parimad teleprogrammid

Emadepäev on tulemas! Võibolla sooviks ema vaadata Eesti telerist/ telekast ehk televiisorist midagi naljakat, põnevat või omapärast?

Aastate pikku oli Eesti Televisioon ainuke eestikeelne teleprogramm Eesti NSVs. Sealt saime kätte kõik uudised, vene filmid ja eesti naljad, mida pidi aga ka peitma tsensuuri eest. Mulle meeldis väga see eestikeelne TV.  Muidugi oli olemas KTV Ostankino programmid. Salaja sai isegi Soome televisiooni näha, kuigi uduselt  ja see vajas spetsiaalset antenni ning telerisse tuli lisada “lääne heli ja värvi blokk”. Sellest teemast on tehtud huvitav dokumentaal: "Disko ja tuumasõda'', mida näidati 2 aastat tagasi ka Torontos Estdocsil.

Mida on siis pakkuda täna 55aastasel riigitelevisioonil vähemalt nelja eratelevisiooni kõrval? Ikka nostalgiat, palju tõsist muusikat, terviseradu ja teatrit.

Võttekoht Nõmmel    Foto: Avjoska,
Õnne 13
Kindlasti maainimeste vaidlematu lemmik, kauakestev ,,Õnne 13'', kus on lahatud kõik maaelu probleemid huvitavate tegelaste kaudu. Eesti vanimat teleseriaali saab näha laupäeva õhtuti kell 20.30, kordus järgmisel laupäeval kell 10.40.
www.etv.err.ee- saad vaadata sarja kuni 01.11.2008.a. Mine pealehe vasakusse nurka ja vajuta reale-vaata saadete arhiivi.Siis vajuta -otsi saadet. Lehel ilmuvad kõik saated tähestikulises järjekorras.   Tegevuse keskseks kohaks on Morna linnas asuv kortermaja, aadressiga Õnne 13, mis on tegelikult kena Nõmme kohvik Tädi Anni Juures.
Üks lugu
"Üks lugu" filmimine
Omamoodi sari on ,,Üks lugu'', kus 2 minuti jooksul rullub lahti erinevate inimeste elu. Igas saates jutustatakse ühe tuntud isiku või omaala spetsialisti poolt väike seik oma elust. See ei ole väljamõeldis, vaid tegelik elu. Nauditavad ja põnevad hetked! Sari algas 02.01.2011. "Üks lugu" on osa Euroopa kultuuripealinna Tallinn 2011 programmist. Pühapäeviti pärast Aktuaalset kaamerat.

ENSV on ka Facebookis
ENSV
Seriaal ,,ENSV'' on kindlasti mõeldud neile, kes elasid tol ajastul. Võõrale ei tundu need naljad ja ajastu sugugi nii huvitav. Sari on muutunud rutiinseks, sest tegevus toimub ühiskorteris. Kui lugeja ei tea, mis on ühiskorter, siis ongi parem! Ühiskorteris elasid kaks perekonda, kes jagasid ühiselt kööki ja tualetti. 14 osa on juba näidatud. Uus hooaeg algab sügisel, eetris 20:30 pühapäeviti. Vaadake ka nende Facebook lehte siit.

Sarjas osales Afganistani sõjaveteran  foto: ERR 
Kes on näinud Ilmar Raagi mängufilmi ,,Klass'', see on kindlasti vaadanud ka 7osalist sarja ,, Klass: elu pärast". Raske ja pisaraid tekitav filmisari noorte elust enne ja peale koolitulistamist. Ei ole soovitav vaadata alla 16. Film ja telesari on saanud mitmeid märkimisväärseid auhindu Poolas, Roomas,Varssavis, Makedoonias jne.

Ohtlik lend
foto: telekas.ee
2009.a. kordusena näidatud politseisari ,,Ohtlik lend" on lennukas ja naljakas. Kahju , väga kahju,et uusi osi juurde ei tehtud. On ilmunud ka ,, Ohtlik lend'' 6 järjestikku raamatut Mihkel Ulmani sulest. "Ohtlik lend" on Eesti kriminaalseriaal, milles politseiniketandem Andres Västrik (Marko Matvere) ja Rita Leidpalu (Elisabet Tamm) uurivad ja lahendavad erinevaid juhtumeid. Seriaal jooksis kaks hooaega telekanalil ETV (17. septembrist 2006 kuni 23. detsembrini 2007 ), kokku 24 jagu. Kriminaalseriaali idee autor oli Ain Prosa, kes produtsent Raivo Suviste heakskiidul tegi pilootseeria kirjutamise ettepaneku Mihkel Ulmanile. 2006. aasta kevadel alustas Toomas Kirss ka kriminaalseriaali tootmist. Tagantjärele tõdes Prosa, et oleks "Kelgukoertest"  varem teadnud, poleks "Ohtlikku lendu" tegema hakanud (Sakala, november 2006.).


Uus huumorisari "Riigimehed" küsib: kust tulevad mehed, kes juhivad meie kodumaad vastu helgele tulevikule ja kuidas sünnivad tõelised Eesti liidrid? Ja seejärel annab sellele ise ammendava vastuse 8osalise sarjaga. Peaosas meisterlik Taavi Teplenkov. Stsenaristid Ott Sepp ja Õ-Fraktsioon. Siit saab DVD tellida!

Kas sari järgneb Eesti poliitikute elu?  Postimehest võib lugeda seda arvamust:
«Paar stseeni on otse elust enesest, kuidas «kolmas poeg» võibki saada õnne juurde,» leidis Ruussaar Kuku raadio saates «Keskpäevatund».

«Olen kuulnud, et Eesti rahvusringhäälingu juhid on saanud oma poliitilistelt suunajatelt peapesu, kuna see sari julmalt pilkab just Reformierakonda ja selle sisemist tegevust,» rääkis ajakirjanik Priit Hõbemägi.


Ülle Lichtfeldt, Liina Olmaru, Andrus Vaarik,
Marko Matvere. Foto: Peeter Langovits, Postimees
12-osalise loo ,,Tuulepealne maa'' keskmes on kaks perekonda: Läänemaal asuva Roo kaluritalu pere ja Tallinna prominentse advokaadi Kallaste perekond. Neist omakorda keskseimad on Toomas Roo (Rasmus Kaljujärv) ja Indrek Kallaste.(Märt Avandi). Kes tahab eesti lähiajalooga tutvust teha, võtku südameasjaks seda sarja vaadata.On ilmunud ka DVD, mida on olnud müügil ,,Estores'' Toronto Eesti Majas. Ma vaataks seda sarja veel ja veel. Olengi juba 3 korda seda nautinud. Mu abikaasagi on sellest vaimustatud, sest muidu talle eesti filmid ei meeldi. Ei ole kiirust, sündmusi, ainult mõttepausid, vähe teksti ja liikumist, liiga aeglased.
 
ETVs on palju spordisaateid ja-ülekandeid, meelelahutussaateid koos eurolaulude, eesti laulude,eesti top7 ja õhtutähtede kavadega.Veel on kultuuri-muusika-, elu-, päevakaja-,dokumentaal- ja lastesaateid. Kõik ETV omasaated on internetis otse vaadatavad http://www.err.ee/otse.

,,Samal ajal oleme üks väga väheseid üldhuvi telekanaleid Euroopas, millel on prime-time'is laste ja kultuuriuudiste saade. Me ise enam ei tajugi, kui haruldane see on, sest mujal on sarnased saated kas eraldi kanalitel või siis väljaspool parima vaadatavusega kellaaegu.

Jätkuva digitaal- ja internetirevolutsiooni tähe all me täpselt ei teagi, mis võib ETV-st saada järgneva 50 aasta jooksul. Üks on kindel – nagu Toomas Uba olevat tihti korranud: "Hea lugu pääseb alati eetrisse." Me näeme täna, et sellistele saadetele, mida me teeme, on vaatajaid. Senikaua, kuni on neid vaatajaid, kellega me jagame samu väärtusi, jääme me ikka sellesse elektroonilisse meediasse, kus hoitakse ja arendatakse elu Eestis." Ilmar Raag, ETV juhatuse esimees 2002-2005

Esta Teevee - vaatan harivaid saateid 

Wednesday, May 4, 2011

Emadepäeva kontsert Eesti Majas - 8. mai

Kuhu minna emadepäeval,  8.mail?  Koolid kutsuvad kontsert-lõunasöögile!

Emadepäeva maiustused Eestis
Kindlasti on peredel, lastel mõttes minna ema  ja vanaemaga  emadepäeva tähistama. On mindud restorani, teatrisse või looduse rüppe. Mida sel aastal head ette võtta?

TES Täienduskoolid organiseerivad 8.mail Toronto Eesti Maja suures saalis emade ja vanaemade auks  koosviibimise- kontserdiprogrammi.

Kell 1 pl. ootab teid Ülle Veltmanni poolt buffet brunch stiilis lõunastamine, avatud on baar.Tore on kokku saada pere ja sõpradega ning tähistada emadepäeva. Toimub vaikne oksjon, loterii, CD müük.    

Pojengid Tartu Botaanikaaias - ilus külastuskoht juunis
Muusikaline osa algab kell 3 pl., kus esinemas solistid, kõikide kooliastmete noored koos noortelaulupeole mineva koolikooriga.

Algkooli lauluõpetaja Heli Tenno, kes on 6 aastat algkooliõpilastele muusikalist haridust õpetanud, on valinud kevadised ja südamlikud laulud emadele ja vanaemadele.Heli Tenno, kes on saanud muusikalise hariduse ja koorijuhtimise kogemused Eestist, on loonud tugeva algkoolikoori koos solistidega. Laulutundides on olnud klaverisaatjaks  Kaire Hartley. 

Koolikoori kauaegne dirigent Reet Voksepp on  oma laulupeokogemustega  õpetanud selgeks koolilauljatele XI noorte laulu- ja tantsupeo ’’Maa ja ilm’’ repertuaari, mida on  emadepäevakontserdil võimalus esmakordselt kuulata. Koolikoor osaleb  Eestis noortelaulupeol 1.-3.juulini.

Täienduskoolide emadepäevakontsert-lõunasöök on täiskasvanule $ 30.00, õpilastele  $10.00 ja $ 5.00 vastavalt vanusele, eelkooliealised tasuta. Piletid müügil kooliõhtutel (esmaspäev/teisipäev) ja enne algust kohapeal.


Nüüd on teil teada, kuhu minna emadepäeval!

Tuesday, May 3, 2011

Peter Van Loan Re-Elected in York-Simcoe

"PVL" by  EFM
MP Peter Van Loan was easily re-elected for the third straight time last night in York-Simcoe. When asked about the election by John Goddard from the Toronto Star, he replied:
The biggest surprise locally was the weak Liberal effort, he said of the former Liberal stronghold.
“The two people who wanted this election most — Michael Ignatieff and Gilles Duceppe — those two were punished the most strongly,” Van Loan, trade minister in the last cabinet, said at the Lusitano banquet hall in Bradford.


This is, however, a Conservative stronghold - Van Loan had increased his massive lead over the other candidates before the polls had even closed! With 224 of  250 polls reporting, he had amassed 30,124 votes, which was already up from 27,412 in the last election!  Story and photos here. 
Final results have him pegged at 33,614 followed by Silvia Gerl (NDP) with 10,180 votes! Liberal Cynthia Wesley-Esquimaux was third with 5,703. The field also included John Dewar (Green Party) with 2,851 votes, Vicki Gunn (Christian Heritage Party) 352 votes and Paul Pisani (United Party of Canada) with 157 votes.
The next question is: what's next for the former Minister of International Trade? 

Monday, May 2, 2011

Alice Mospak, 102. aastane eestlanna

Alice Mospak 102. a. sünnipäev
Aprillikuus Jersey City puhkekodus pühitses eestlanna Alice Mospak oma 102.a sünnipäeva koos mitmete pidulistega. Võibolla mõtles sel ajal tulevate Inglismaa pulmadele, mida ajalehed kohutavalt kuulutasid. Võibolla imetles tema ka Ameerika tugevaid tuuletorme, mis purustasid terved külad. Ja kindlasti mõtetiivad viisid tagasi nooruspõlve abikaasale, Leo Mospakile, liiga varakult kaotatud Eestis. Igatahes ega tema, nagu meie, küll Osama Bin Ladeni tabamist ei jõudnud ettekujutada. 

Alice Mospak oli tööl 11. septembri hommikul Maailma Kaubanduskeskuse kaksiktornides. Ta sai eluga välja, isegi pääses ilma kriimuta, tänud kaastöölistele. Eks ta ikka mõtles nende teiste 2977 hingede peale. Töö ta jättis sinnapaika, ta oli ju 92. a. vana ja kindlustus firmas küllalt teeninud. 

Elu on armas, kui on sõbrad ja tervis. Alice jagas välja oma sünnipäeval 13.aprillil kaks shokolaadi torti. Ja muidugi selle kõrval klaas punast veini - tema noorusretsept ülikoolipäevadest. (Jutt ilmus Hudson Reporter lehes 1. mail, 2011.)

Samal ajal teisel pool maailmas oli USA luurel. President Obama sõnadega: "väikesearvuline rühm ameeriklasi viis läbi operatsiooni, mille käigus tapeti Osama bin Laden, mees, kes korraldas terrorirünnaku maailma kaubanduskeskusele". President peatus oma kõnes põgusalt bin Ladeni kuritöödel, meenutas terrorirünnakuis hukkunuid ja varasemaid kordi, kui maailma hirmu all hoidnud terrorist juba peaaegu käes oli. Lugege edasi ERRi korrespondendi Neeme Raua artiklit siit.

Eile öösi vaatasime teleris kuidas tuhanded inimesed juubeldasid Valge Maja juures; kuulasime politseide mälestusi New Yorgis Maailma Kaubanduskeskuse kokkuvarisenud kaksiktornide asupaigas. Tuletas meelde Berliini müüri langemist umbes kakskümmnend aasta tagasi, mida ka ei saanud ette kujutada. Kas uus sündmus on maailmale sama mõjukas? Aeg toob tõe esile.

Küsimust peaks esitama ka Alice Mospakile ja teistele, kes pääsesid....Aga oleme õnnelikud koos Alice'iga, kes loodab järgmisel aastal välja jagada kolmandat shokolaai torti oma 103. aasta sünnpäevaks. Soovime talle palju, palju õnne ja sama elu rõõmu! Ta elagu!

Sunday, May 1, 2011

Ultima Thule Rocks the Estonian House - April 29

Liivimaa pastoraal Torontos
sõnad Villu Kangur, viis Riho Sibul, laval paremal on meie Peeter Kopvillem guitarril

Minu viiskle on vürts, mul on iseloomu vähe,
Kuid surun mütsi pähe ja surun mütsi pähe.
See mõni mõis las ta lohiseb see köis, sest katki ta ei lähe ja katki ta ei lähe.
Lihtne on elu mul siin liivimaal, ma teen tasapisi tööd ning mu lemmik laul on pastoraal.
Silku ja vett sõime salamahti heinateol
Ja väägvere kool see käis vankritega laulupeoll


Olen päritolult poks mul on tihtipeale jahe, kuid tulgu mis või rahe ja tulgu mis või rahe.
See mõni mõis las ta lohiseb see köis,
Sest see ka mõni pahe ja see ka mõni pahe.
Lihtne on elu mul siin liivimaal, ma teen tasapisi tööd ning mu lemmik laul on pastoraal.
Kuis põhjalahe kohiseb.
Mõisa köis las lohiseb.

Olen vana-vana nolk, kõik on üldjoontes sama kuid ma ei aja jama ja ma ei aja jama.
See mõni mõis las ta lohiseb see köis,
Sest mul on ükstakama ja mul on ükstakama.
Lihtne on elu mul siin liivimaal, ma teen tasapisi tööd ning mu lemmiklaul on pastoraal.
Mus on esiisa verd aga ajaloost tean vähe ning surun soni pähe ja surun soni pähe.
See mõni mõis las ta lohiseb see köis, sest katki ta ei lähe ja katki ta ei lähe.
Kuis põhjalahe kohiseb.
Mõisa köis las lohiseb.
Kuis põhjalahe kohiseb.
Mõisa köis las lohiseb.